fbpx
Welcome to GastroMinds!...

Tips για σχεδιασμό καταλόγου μενου

Ένας καλοσχεδιασμένος κατάλογος, αυξάνει την όρεξη και ενισχύει την συνολική εμπειρία του πελάτη, βοηθώντας τον να κάνει τις σωστές γι’ αυτόν επιλογές πιάτων και ποτών. Ο κατάλογος, είναι κάτι περισσότερα από μια απλή λίστα των διαθέσιμων πιάτων και ποτών. Είναι ένα εργαλείο διαφήμισης, ικανό να “επικοινωνήσει” τα χαρακτηριστικά της επιχείρησης εστίασης, καθώς και να επιφέρει την επιθυμητή κερδοφορία -αν έχει σχεδιαστεί σωστά. Στο παρόν άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε βασικές τακτικές στον σχεδιασμό του καταλόγου, οι οποίες αποδεδειγμένα επιφέρουν καλά αποτελέσματα.

 

1. Επιλέξτε το σωστό υλικό

Αν και δεν υπάρχει κάποια καθολική απάντηση για το καλύτερο υλικό από άποψης ποιότητας για έναν κατάλογο εστιατορίου, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτή απάντηση για το ιδανικό υλικό, το οποίο θα αξιοποιήσετε για τον κατάλογο του εστιατορίου σας. Είναι σημαντικό όμως το αποτέλεσμα της επιλογής σας να αντικατοπτρίζει την εικόνα του brand σας. Διαφορετικά υλικά, προσφέρουν εντελώς διαφορετική αίσθηση και φυσικά «επικοινωνούν» διαφορετικό μήνυμα.

 

 

2. Προσέξτε και αξιοποιήστε τα “Sweet Spots”

Για πολλά χρόνια, υπήρχε η πεποίθηση ότι το μάτι του πελάτη, «πέφτει» πάντοτε στην πάνω-δεξιά μεριά του menu. Αντίθετα, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πελάτες διαβάζουν ένα menu, ακριβώς όπως ένα βιβλίο, ξεκινώντας από πάνω αριστερά.

 

3. Μην υπερτονίζετε τις τιμές των προϊόντων.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό ενός έξυπνα σχεδιασμένου καταλόγου, είναι ότι καταφέρνει να ενημερώνει για το κόστος ενός πιάτου, χωρίς να επηρεάζει, την τελική επιλογή του πελάτη.  Σύμφωνα με την παρακάτω έρευνα, οι πελάτες ήταν περισσότερο πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα,  όταν υπήρχαν μόνο οι αριθμητικοί χαρακτήρες, παρά όταν προηγούταν ή ακολουθούσε το γραφικό σύμβολο του νομίσματος ($,€, κλπ).  Τέλος, είναι σημαντικό να προσέξετε το μέγεθος της γραμματοσειράς, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το μέγεθος παρουσίασης του πιάτου.

 

 

4. Τοποθετήστε πιάτα σε σχεδιαστικά πλαίσια

Πάγια τακτική των εστιατορίων, είναι η προσθήκη ενός ή περισσότερων πιάτων σε πλαίσια. Με τον τρόπο αυτό προκειμένου να τραβάνε απευθείας την προσοχή των πελατών. Τα πιάτα αυτά, συνήθως έχουν και το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για την επιχείρηση, όπως τα ζυμαρικά και άλλα πιάτα με βάση τον υδατάνθρακα.

 

5. Χρησιμοποιήστε σωστή χρωματική παλέτα

Η επιλογή της κατάλληλης χρωματικής παλέτας, πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ύφος του εστιατορίου σας. Κάθε χρώμα επηρεάζει διαφορετικά την ψυχολογία του πελάτη, επομένως, η σωστή χρωματική επιλογή, μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό του mood του εστιατορίου σας, καθώς και να δώσετε έμφαση σε ορισμένα πιάτα.

 

6. Επιλέξτε σωστή γραμματοσειρά

Τα πιάτα καθώς και οι περιγραφές αυτών, θα καταναλώσουν το μεγαλύτερο ποσοστό του καταλόγου σας. Για τον λόγο αυτό, η επιλογή σωστής γραμματοσειράς είναι μια πολύ βασική πτυχή του design. Οι πελάτες, επιθυμούν να ενημερωθούν για τα πιάτα που προσφέρετε. Αν χρησιμοποιήσετε κάποια γραμματοσειρά, η οποία δεν ευνοεί την εύκολη ανάγνωση θα τους δυσκολέψετε στην επιλογή. Αντίθετα, οι γραμματοσειρές σας, πρέπει να αναδεικνύουν τον τόνο και την αίσθηση του menu. Η επιλογή της κατάλληλης γραμματοσειράς, πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά δεδομένου ότι πρέπει να έχει συνάφεια με το ύφος & κουλτούρα της επιχείρησής σας.

 

7. Γίνετε περιγραφικοί

Οι περιγραφές, μπορούν να θεωρηθούν και ως πρελούδιο των αντίστοιχων πιάτων, επομένως θα ήταν καλό να σπαταλήσετε περισσότερο χρόνο στην σύνταξή τους. Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσετε εξιδανικευμένο λεξιλόγιο, ούτε να γράψετε ένα δοκίμιο για κάθε πιάτο, παρά μόνο να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα επίθετα τα οποία διεγείρουν την φαντασία του πελάτη. Μην ξεχνάτε ότι ο κύριος στόχος είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των πελατών σχετικά με τα πιάτα μας, επομένως διατηρήστε τις σύντομες αλλά ουσιαστικές.

 

8. Διαχωρίστε το Menu σε Ενότητες

Διευκολύνετε τους πελάτες σας στην αναζήτηση πιάτων, τοποθετώντας τις «ομάδες» πιάτων διαδοχικά και με σωστή ομαδοποίηση, ξεκινώντας με τα ορεκτικά.

 

 

Έχετε επιχείρηση εστίασης και χρειάζεστε βοήθεια στον σχεδιασμό του δικού σας καταλόγου – μενου; Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε!